Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı

17 Haziran 2017 Cumartesi

''Benimle'' Jasinda Wilder (Kitap Yorumu)



Kitap Adı: Benimle (Falling Into Us)
Yazar: Jasinda Wilder 
Yayınevi: Pena Yayınları
Basım Tarihi: ABD (9 Haziran 2013) - Türkiye (Ekim 2014)
Tür: Seri (Falling, #2)
Goodreads: 4.27/5


Tanıtım:

Becca de Rosa Nell'in en yakın arkadaşıdır. Erkek arkadaşı Kyle hayatını kaybettiğinde Nell o kadar kendini dünyaya kapatmıştır ki en yakın arkadaşı Becca bile ona ulaşamaz. Nell'e acısını hafifletmede yardım etmeye çalışsa da Becca'nın kendi hayatı da alt üst olmaktadır. Bildiği her şey değişiyordur. 

Kyle'ın en yakın arkadaşı Jason Dorney, Nell'e çıkma teklifi eder ama bu randevu gerçekleşmez. Onun yerine Nell'in en yakın arkadaşı Becaa ile buluşur. Nell'in isteğiyle... Bu buluşma onlar için uzun tatlı bir birlikteliğin başlangıcı olur. 

❉❉❉❉❉❉❉❉❉❉



''Söyleyecek çok şey yok. Yeterince sözcük yok, hepsini söyleyebilmem için. Eğer buradaysan, eğer dinliyorsan; o zaman umarım, her neredeysen orada, bulmuşsundur her ne arıyorsan.''





Serinin diğer kitap yorumları için: 

1- Seninle (Falling, #1)



*Beğendiğim Alternatif Kitap Kapakları* 





*Karakter Analizi*

 Becca de Rosa, oltadaki yem ile aldatılmış bir balığın çaresizliği misali, ailesinin ve onların mükemmellik boyutundaki beklentilerine sorgusuz sualsiz gerçekleştirmek durumunda kalan on altı yaşındaki bir genç kızdır. Dikkatini bozabilecek herhangi bir şeyden arındırılmış ve arzularının tutsak olarak kaldığı ebeveynlerinin oluşturduğu hapishanede tutulurken, tahliyesinin ancak yüksek not ortalamalarının ve aldığı ileri seviyedeki derslerde başarı oranlarının yazıldığı karne olduğunu biliyordu. Eğer bunun olması demek, kendisine ayırabilecek zamanlarının bir kağıt gibi buruşturulup çöpe atılması anlamına geliyorsa, özgürlüğüne kavuşmak için can atan tarafı, bunu göz kırpma süresi kadar kısa bir zaman diliminde fedakarlık etmeye hazır halde bekliyordu.

Kendisine ait olan ve ebeveynlerinin katı kurallarının arasında minik bir çatlağı bulup da içeri süzülen tek bir hobisi vardı: şiir. Şiir yazarken, kelimelerinde soluk alan bir umut, fütursuzca baskılanmış olan hayatına bir nefes verilmesini sağlıyordu. Ailesinin izin verdiği ve kendisine iyi gelen bir şey ise arkadaşlarıydı. Sosyal hayatı, okuldaki herhangi bir insandan daha alt seviyelerde sürünüp, ailesinden kaçmak için kendisine bir sığınak yaratma boyutunda olsa bile; arkadaşı Nell ona yardım ediyordu. Ancak bir gün, Becca ailesinin onun için çizdiği yolun izlerini takip ederken, ona kendi yolunu izlemesini öğretebilecek bir insan çıkageldiğinde yeni bir yol arkadaşı edinmiş olacak; şiirlerine davet edebileceği bir insanın ruhunun, hayatına nasıl değebileceğini öğrenecektir. 



Jason Dorsey,  polis biriminde üst düzey bir yetkili olan babası tarafından hem fiziksel hem de psikolojik şiddetin, umutlarını kıskacı altına alıp çürüyene kadar baskı uygulamasını izlemeye maruz bırakılmış birisidir. Babası, futbol kariyerinde zirveye ulaşmak için kullandığı merdivende yer alan basamakların birinde sakatlığı yüzünden töketlemesiyle, zirveyi göremeden bu alandaki kariyerine son vermek zorunda kalmış; besleyemediği bir futbol tutkusunun nidalarını susturmak için de içkiye yöneltmiştir kendisini. Jason, babasının bu geçmişini bildiği ve onun hırsından dolayı son damgasını bastığı kariyerini tekrarlayan kişi olmak istemediği için, babasının oluşturduğu mayın tarlasında ilerlerken adımlarını düşünerek atıyordur.

Fakat, babası ondan, bir insanı zayıflatabilecek herhangi bir duygudan soyulmuş bir insan olmasını istiyor; hem fiziksel hem de zihinsel olarak dayanıklı birisini çocuğu olarak görmeyi bekliyordur. Eğer Jason, zayıflık olarak algılayabileceği herhangi bir anında yakalanıyorsa da, geçtiği mayın tarlasında basmaması gereken bir yere basmış oluyor; mayınlardan birinin enkazında boğulacak duygularının önünü açıyordur. Bu mayın tarlasına katlanabiliyor olmasının tek sebebi de, sığınağı olan fotoğrafçılıktı. Merceğinden bakıldığı sürece bu mayın tarlası bile hayallerinde olmak istediği yere dönüşüyor, ona yol gösteriyordur. Ancak bir gün, merceğinden bakmasa bile hayallerinden kopup gelmiş olan bir kızla karşılaşınca, mucizesi ile karşılaşmış olacak; birlikte uzun bir yolculuğun başlangıcına adım atmış olacaklardır.



''Önemli olan şu: Şanslı olan benim. O beni kurtardı. Ben onu asla hak ettiği kadar sevemeyeceğim ama bu konuda elimden geleni yapacağım.''

http://hollylooyablog.blogspot.com.tr/




*Yorumum*

Serinin ikinci kitabında, ilk kitabında hikayesini okuduğumuz Nell'in en yakın arkadaşı Becca ve Colton'ın en yakın arkadaşı Jason anlatılıyor ve açıkçası, pek de ilgimi çeken bir ikili değillerdi başta. Hatta maraton yaptığım sırada, bu kitabı ilk kitabı kadar beğenmeyeceğimi düşünüyordum. Sonuç: yanılmışım. İlk kitabını sevdiğim kadar sevdim, eksik olan yerleri elbette ki vardı; ama geriye kalan kısımları, bütün bu eksikleri doldurmaya yetecek kadar mükemmellik taşıyordu üzerinde. Beni yanıltabildiği ve ilk kitaptan sonra oluşan doyurulması imkansız olan beklentime rağmen o seviyeye erişen unutulmayacak bir kitap oldu benim için.


Bu kadar genç yaştayken, hayatlarının sonuna kadar birbirleriyle beraber olabileceklerini onlara anımsatacak şeyler bulmaları birbirlerinde; çok samimi ve içten yazılmış bir ilişkiyi ortaya çıkarıyordu. Baskılayıcı ailelerden, şiddete yönelmiş bir ebeveynden, bağımlı olan bir ağabeyden ve yolunu kaybetmiş bir arkadaştan oluşan çevrelerine karşı; kendi ayakları üzerinde durabilen bir ilişkiyi, birbirlerine besledikleri duygulardan örmeleri ortaya okunması eğlenceli ama zaman zaman da yürek burkan bir olaylar karmaşası çıkartıyordu. Jasinda'nın yazımına karşı olan hayranlığımı bilirsiniz ve bunun da denkleme girmesiyle, neden bu kitabın benim için unutulmayacak bir kitap olduğuna cevap getirebilirsiniz. 


Daha önce de söylemiştim, şimdi de söyleyeceğim: Bu yazarın, kelimeleri, birbirlerine mükemmel uymasını sağlayacak bizim göremediğimiz bir bağı o görüyormuş gibi yazması beni etkiliyor. Söylediği, karakterlerin kimliklerine uyan cümlelerden bazıları vardı ki, altını çizmekten öte bir post-it'e yazıp, her gün görebileceğim bir yere yapıştırmak istememe sebep oldu. Özellikle Becca'nın sanat yapısını kullanmak için seçtiği şiir ve yazdığı bazı şiirler, beni tamamıyla kitabın getirdiği olaylara hapsetti. 




''İş bulman gerekecek. Daha önce hiç işin olmadı. Eğer her şeyi onların ödemesine izin verirsen üstünde söz söylemek için hakları olur. Bir şeyleri kendin kazanırsan kendi kararlarını kendin verebildiğini görmek zorunda kalırlar.'' 





Kitap, sekiz senelik bir zaman dilimini kapsıyor ve bütün bu zamanlarda yaşananlara el atmak için arada bir uzun ve kısa olmak üzere iki türde atlamalar yapıyor bu zamanda. Bu bir eksiklik değildi elbette, hatta ilerleyen yıllarda bariz bir şekilde görülen farklılıklar ve dile kolay geçen yıllar çok gerçekçi bir şekilde ele alınıyor. Becca genel anlamıyla beğendiğim ve okumaktan zevk aldığım bir karakterdi; aynen Jason'da olduğu gibi.


Bu kitapta garip bir şey başıma geldi gerçi, son kısımlarında yaşanan mutluluk verici bir olayda, Colton'ın anısını yaşatmak için sanki oradaymış gibi ona da bir sandalye ayırdılar ve neden bilmiyorum ama; çokça bahsedilmesine rağmen baya bir duygusallaştım. O kadar çabuk oldu ki bu, bir an neler oluyor diye düşünürken aynı anda kitabı bırakıp mendilime uzanıyordum. Sanırım aradan geçen yılları okuyup da sonuca doğru gelince ancak oturdu benim kafamda onun yokluğu ve o zaman hissetmeye başladım. Hala bu yorumu yazarken bile gözlerim doluyor ilginç bir şekilde. Jassinda'nın yarattığı bu hayali dünyanın bir parçası haline gelmiş gibi hissettiğim o anlardan biri oluyordur ayrıca.


''Gözlerindeki hassas ihtiyaca nasıl direnirim? Direnmem. Direnemem. Hele de ta yüreğimden gelen, beni ruhumdan vuran bu umutsuzluk bende de varken; güneşin ışınları ruhumu sarmak isterken duvara tırmanan bir sarmaşık gibi.''


Eğer ilk kitabı beğendiyseniz ve devam etmeyi düşünüyorsanız bu seriyle, hayal kırıklığına uğratabilecek bir durumla karşılaşabileceğinizi pek sanmıyorum. Dediğim gibi, eksikleri de vardı; ama artılarının ağır basan tarafı sayesinde beklentilerimi karşılamayı başardı kitap. 


5/5!!





Subscribe to Our Blog Updates!




Share this article!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Return to top of page
Powered By Blogger | Design by Genesis Awesome | Blogger Template by Lord HTML