Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı

21 Şubat 2015 Cumartesi

''Eğer Yaşarsam'' Gayle Forman (Kitap Yorumu)



Kitap Adı: Eğer Yaşarsam (If I Stay)
Yazar: Gayle Forman
Yayın: Pegasus
Çıkış Tarihi:  ABD (2 Nisan 2009) - Türkiye ( Nisan 2013) 
Tür: Seri (If I Stay #1)



Tanıtım:

Sıradan bir günde... 

On yedi yaşındaki Mia, bir genç kızın isteyebileceği her şeye sahiptir: sevgi dolu bir aile, ona aşık bir erkek arkadaş, müzik ve olasılıklarla dolu parlak bir gelecek. 

...bir saniyede her şey değişebilir. 

Bir sabah ailesiyle yolculuğa çıkan Mia'nın hayatı bir anda altüst olur. Kendini, kaza geçirdikleri arabanın enkazından yaralı bedeninin çıkarılışını izlerken bulan genç kız, parçaları yavaş yavaş birleştirince neler kaybettiğinin ve geride bıraktıklarının farkına varacaktır. Hayat ve ölüm, mutlu bir geçmiş ve bilinmezliklerle dolu bir gelecek arasındaki ince çizgide yürüyen Mia, bir günde hayatının en önemli seçimini yapmak zorunda kalacaktır. 

***

Seri Kitapları: 

If I Stay/ Eğer Yaşarsam (If I Stay, #1)
Where She Went/ Sen Gittiğinde (If I Stay, #2)


***


Yorumum:

Kitabı okurken, kendi adıma, düşündürdüğü iki konunun üstünde başlamak istiyorum öncelikle.

1- Hayatın en büyük bilinmezliği ertesi gün, bir saat sonra hatta dakikalar sonra bile neler olacağını bilememizdir. Sadece, ne olursa olsun, aralanan her kapının arkasında bizden ve gelecekten bir parça bulunmakta. Asıl yetenek bunu bulmakta değil, devam edebilmek için iyi bir sebep haline getirebilmekte. 

 
 

 Açıkçası bu kitaptan önce bu konu pek üzerinde durduğum bir konu değildi. Herhalde hayatımı yüz seksen derece döndürecek bir olay yaşamadığım içindir; ama şimdi aklıma her geldiğinde bu kitabı düşünmeden edemiyorum zira bu konunun etrafında gelişen bir olay yelpazesinden oluşuyor kitap. Hayatın gerçekliğinin içinden belirdiği gibi de, beklenmedik şeylerin her zaman güzel olmayacağının en güzel kanıtıdır. 


***


2- Aşkın gücü sayılarla ölçülemez, hatta sayılarla alakası bile yoktur. Mesafe sayısı, yaş sayısı, birlikte geçirdiğiniz gün sayısı; bunların hiçbiri bir şeyi kanıtlamaz. Çünkü önemli olan şey yaptığınız fedakarlıklar, uğruna üstesinden gelebildiğiniz şeylerdir. 





 


Mia ve Adam'ın birlikteliği çoğu yönden samimi, etkileyici, özgün ve akılda kalan bir ilişkiyi simgeliyor. İkisi de kariyerini müzik üzerine kurmak istiyor ve Adam'ı Mia'ya çeken ilk şey de bu oluyor. Çello'su ve o. Bu kitapta müziğin büyük yeri ve önemi var. İkisi de farklılıklarına rağmen müziği bir orta nokta olarak görüyorlar. Açıkçası bu ayrıntı çok hoşuma gitmişti benim kitabı okurken. Ayrıca Mia ve Adam'ı Mia'nın anne ve babasının gençlik haline benzettim fazlasıyla, tek farkı annesinin çello çalmıyor olması. 




***


Bunun dışında Mia'nın arkadaşı Kim, kardeşi Teddy, Adam'ın grup arkadaşları, Mia'nın büyükbabası ve büyükannesi de kitapta yeteri kadar yer verilmiş ve karakterlerle bağdaşlaştırılmıştı. Çok iyi bir dengenin kurulduğunu düşünüyorum bunlar arasında da. Tek eksiği, hatırladığım kadarıyla, Mia ve ailesi hakkında bu kadar çok bilgi verilmişken (kitap Mia'nın gözünden anlatılıyor) Adam'ın ailesi hakkında pek bir şey paylaşılmıyor bizimle. Eğer belki buna daha çok yer verilseydi kafamdaki soru işaretlerin çoğunu silerdim diye düşünüyorum.






***


Gelelim filme... Kitabı filmden daha çok beğendim; ama filmi de çok başarılı bir uyarlamaydı. Malum, filmi Chloe Grace Moretz ve Jamie Blackley gibi iki yetenekli oyuncu liderlik ediyor. İzlemek isteyenler için öncelikle kitabını okumasını öneriyorum gerçi. Filmdeki soundtrack bu kitabı okuduktan sonra öncelik olarak beklediğim bir şeydi zaten ve beni hayal kırıklığına uğratmadı; müziklerden de çok keyif aldım. Müzikleri Jamie Blackley'nin seslendirmesinin de ayrı bir etkisi vardı tabi. Kitapta olanlar birebir işlenmişti, birkaç ufak ayrıntı dışında. Umarım ikinci kitabının da filmi uyarlanır, böylelikle yarım kalmış olmaz. 




Puanım: 5/4 

***


''BURAYA KADAR OKUDUYSANIZ TEŞEKKÜR EDİYORUM, BU YAZILARIN HEPSİ KENDİ ŞAHSIMA AİTTİR, ALACAKSINIZ LİNKLE ALIN LÜTFEN. BİR SONRAKİ KİTAP YORUMUNDA GÖRÜŞMEK ÜZERE!''








'The photos that I've used in this post are belong to http://ifistaymovie.tumblr.com/ .I did not intend to steal or occupy the copyright by any means.''










Subscribe to Our Blog Updates!




Share this article!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Return to top of page
Powered By Blogger | Design by Genesis Awesome | Blogger Template by Lord HTML